Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Binder Optik is a constantly growing eyewear specialist with more than 40 locations. A family business that is looking ahead. This identity is translated into architecture and into the development of a new corporate design. The result is an authentic design with a modern outlook. The composition is functional and open, the materials produce a warm atmosphere. This new design is first implemented in the historic centre of the city of Backnang.

The reception desk is in a central location and connected via a ceiling bar with an alcove housing a coffee bar. This construction provides a smooth transition from the entrance area to the sheltered consulting area. The personal consultation takes place at free-standing tables with comfortable armchairs, underlined by the change in colour of the carpet, which creates a separate zone. Products are displayed in custom-made shelving cabinets that give the retail space a structure and allow for the presentation of different themes: each type of glasses is complemented with matching furniture.

The CI yellow creates a sense of identity and is generously featured in the logo, graphics and lights and complemented with a contrasting Petrol shade in the seating furniture, while the soft shades of grey in the carpeting and walls are rather restrained. In addition to the colour scheme, the use of wood and textiles makes for a friendly atmosphere in the room. This impression is supported by framed photographs and a floor-to-ceiling wall graphic. With its round shape, the design of the abstract iris contrasts with the linear architecture and draws the viewer’s attention to himself – here the eye can come to rest.

Designed by DIA – Dittel Architekten
Photography by Philipp Kottlorz, Kniff Projektagentur

Add to collectionAdd to collection