Barre Fitness by Cutler, Surrey – Canada

February 26th, 2017 by retail design blog

Cutler worked with Barre Fitness, a ballet barre based exercise studio founded in Vancouver, to develop design guidelines last year. The first space to incorporate the new look and feel opened in Surrey and has quickly become a hot spot in the growing community. The design of Barre Fitness studios is based on the strength behind beauty. Each class and each position is focused on improving both mind and body, and aspects of these were translated into the space. As an organization that strives to empower women, it was important for the environment to support clients’ goals while allowing the brand to shine.

Upon entering the space, guests are greeted by the Check-in Barre. This dedicated space allows for a seamless transition from arrival to class, and allows the receptionist to focus on greeting guests, answering questions and assisting retail customers. Floating shelves create a clean, minimal perch for iPads. Industrial, teal wall sconces act as functional wayfinding while infusing a playful touch of the brand colour. The reception desk further communicates the Barre brand through clean, strong forms and natural finishes. The solid white base provides a foundation of strength and cleanliness.

A dark wood transaction block that continues over the front of the desk welcomes guests with warmth and reflects the raw, natural energy of Barre Fitness. The retail area showcases a variety of apparel and accessories. Straight lines and white backdrops maintain focus on the merchandise. Wood accent finishes are repeated here to break up the repetition and create a harmonious aesthetic throughout the space. The feature of the expansive studio is the natural maple flooring. A grid of pendants creates a faux ceiling, which is further emphasized by dark paint above.

Custom storage in the back of the space frees the studio of clutter while making fitness equipment easily accessible. In addition to a full locker room, a semi-private area for guests to remove their shoes and store belongings is provided between reception and the studio. Faux brick was applied to the walls and painted white to add texture while maintaining the fresh Barre aesthetic. Round wooden wall hooks double as a sculptural art pieces.

Design: Cutler
Photography: Martin Knowles

Hotel del Valle Spa by Estudio Larrain, San Felipe - Chile
Hotel del Valle Spa by Estudio Larrain, Rinconada – San Felipe
Aesop Store, Vancouver - Canada
Seemingly in a continuous global expansion mode, Aesop has recently opened i...
Fly me to the moon by MADA, Bangkok - Thailand
MADA received briefing and requiring from owner that everyone who joins in this ...
MTM Skincare spa by More Design Office, Chengdu - China
As guests climb the stair the ceiling folds over and the walls are lit by hi...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *