Hand-Laid Brick Feature Wall by 22quadrat, Freising – Germany

May 27th, 2017 by retail design blog

German architecture firm 22quadrat was inspired by the visual effect created by soundwaves moving through water when designing “impulses,” a brick relief wall in the interior courtyard of the Pallotti Residential Complex in Freising, Germany. The architects derived the concept from a metaphor; a single brick is like a single particle, hardly noticeable on its own but capable of much greater impact when combined with others.

With the help of digital modeling and a collaboration with MMZ Architekten, ROB Technologies, and FaBö, the brick wall was constructed by hand utilizing water-struck brick. Water-struck brick is made of clay with a high moisture content and plasticity. These bricks have a unique surface texture after firing and are denser than standard bricks, which enhances all of brick’s natural benefits, such as strength, durability, resistance to weather and pests, and thermal mass efficiency.

The architects at 22quadrat took inspiration from the way that water can retain information, the way that it resonates long after a disturbance. The designers thought of water as a way to store and mediate sounds and emotions. After undergoing a study exploring the properties and structures of water, the architects used that information to create a precise 3D model of the brick wall, which was then executed by craftsmen.

Design: 22quadrat

http://www.archdaily.com/871597/this-hand-laid-brick-feature-wall-was-inspired-by-soundwaves-in-water

Kids Shoe Brands exhibition at FIMI by Masquespacio, Valencia – Spain
Kids Shoe Brands exhibition at FIMI by Masquespacio, Valencia – Spain
Prototypes Vancouver Exhibition by The Burnkit Network, Vancouver
A design exhibition currently open in Vancouver is exploring the role that p...
Pedrali stand by Calvi Brambilla at IMM 2017, Cologne - Germany
The exhibit space is composed by a central zone featured by dark tones and f...
ZANADU Travel Experience Space by Shishang Architecture, Shanghai - China
ZANADU decided to create a permanent space where customers can experience th...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *