Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

White-wash walls and greenery are intended to create a relaxing atmosphere at this doctor’s office and clinic in New York, designed by Alda Ly Architecture for a startup company that takes an alternative approach to healthcare.

The Parsley Health NYC Flagship Center is located inside a 115-year-old tower in Manhattan’s Union Square neighbourhood. Measuring 5,500 square feet (511 square metres), the medical office was designed by Alda Ly Architecture (ALA) – a Brooklyn-based studio that has created a number of projects for startups.

Described as a “disruptive high-tech practice”, Parsley Health was launched in 2016 by New York doctor Robin Berzin.

Unlike typical US medical practices, the company does not take insurance, and instead offers a $150 (£116) per month membership for patients, which totals $1,800 per year (£1,395).

The fee comes with five doctor visits and five sessions with a health coach per year, along with additional services. Parsley doctors can write prescriptions, and they refer patients to specialists when needed. The company places a strong emphasis on nutrition and lifestyle.

The Union Square location is Parsley’s first standalone office, as its other locations are in WeWork spaces in San Francisco and Los Angeles. The design team was charged with ensuring that Parsley’s “holistic, preventative approach to healthcare” was imbued within its flagship centre.

The office contains coaching and exam rooms, a diagnostic testing lab, administrative spaces, a patient lounge, a pantry and a dining area.

A guiding principle for the design team was biophilia, a concept introduced by scientist Edward O Wilson in the 1980s. He hypothesised that humans have an inherent desire – a philia rather than a phobia – to connect with nature and other forms of life. Increasingly, architects and designers have incorporated biophilia into their work.

“Over the last four decades, studies have proven that integrating biophilia into the designed environment improves occupant well-being,” said Alda Ly Architecture in a project description.

The team sought to imbue the Parsley office with natural elements. The lobby features a plant niche in the wall and a reception desk made of Caesarstone quartz and white oak. The waiting room is fitted with potted plants and comfy furniture, including a custom blue sofa and large rattan chairs. Hilko Designs served as the interior decorator.

Ample natural light streams in through tall windows, and original maple flooring lends to the relaxed ambiance.

Adjacent to the lounge is the kitchen, where patients can take cooking classes or grab a cup of coffee, tea or kombucha. White wall tiles are paired with blue-green cabinetry, white countertops and stools with copper-finished steel legs. A large white oak dining table is surrounded by wooden chairs.

Exam rooms are positioned along an all-white corridor. Within the rooms, the team used earthy materials, patterned rugs and woodblock prints. A range of paint colours were employed, ranging from soft peach to greyish blue.

The lighting throughout the office was carefully considered “so that members may navigate the interior with comfort and safety – a biophilic concept known as prospect.”

The team noted that prospect is one of 14 patterns of biophilic design that are outlined in a report by Terrapin Bright Green, a sustainability consultant. In order to maximise patient comfort, the designers worked to incorporate all aspects of biophilia into the health clinic.

“The centre reflects Parsley Health’s modern medical ethos with design that fosters genuine doctor-patient connections, community learning and lifestyle shifts,” the team said.

Designed by Alda Ly Architecture
Photography by Reid Rolls

Via

Add to collectionAdd to collection