Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Architecture that spans the history of multiple generations has always had a certain allure to it—like that of the historic ‘Moarhof’, today known as Hotel Silena. Located at the far end of Valler Tal, the hotel has recently marked a new chapter in its history that bears the signature of noa*.

In 2017 the family that owns Hotel Silena decided to make a striking architectural change based on a bold and unusual decision. The 2022 transformation is the second the house has undergone and completes a concept that began five years ago, also carried out by noa* studio. The structure has been enriched with a new entrance, six new suites, and an adults’ wellness area, thus bringing the original concept to fruition.

During a long trip through Asia, the owners developed a passion for the customs and rituals observed along their journey, which they chose to integrate as central elements of the hotel design and concept. It was obvious to integrate classic elements and ambiances associated with the Asian world even more so than in the initial intervention. The entire concept of the interior draws on this imagery, both in terms of material and color composition.

This already begins in the newly designed entrance, where guests pass through a round wooden portal crafted according to an Asian technique that captures the purity of traditional woodworking. The piece is simply constructed of horizontal and vertical trusses, interlocked to one another at the joints. To place further importance on the welcome, the walls of the entryway have been painted black using a rough trowel technique with a mineral finish: thus transforming the entrance into a sort of tunnel and intensifying the passage that punctuates the beginning of the holiday.

A Passageway to Asia. Particular emphasis has been placed on the moment of arrival: visitors are welcomed into an open space, and the eye is free to meander along the axis that stretches from the northern entrance toward the indoor garden to the south. This relaxing atmosphere invites guests to take a moment to rest and have a drink upon arrival. The stone fountain, newly designed fireplace area, and cozy seating alcoves damper the rigidity of a classic check-in. This intention is emphasized by the placement of the reception desk to the side. Echoes of Asia are subtle yet omnipresent and reveal themselves in the form of dark wood paired with shades of blue and grey, delicate pine bonsai trees in ceramic pottery, vertical boulders of local stone, and discrete lantern-shaped lights. An entire wall is dedicated to Tibetan prayer wheels: wooden cylinders that with the touch of a passer-by’s hand are set into a perpetual spin. Crisp lines create a harmonious atmosphere and give a resounding calmness and depth to everything. Like an annex to this scenery lies the classic Tyrolean Stube — the very heart of the original Moarhof — its history, rustic style, and original wood is further highlighted by its direct proximity to the new bar area featuring minimalist tea ceremony platforms.

One with the land. Dark oak acts as a reference material and fil rouge throughout the building. The surrounding bog landscape that gave the original farmhouse its name (Moar means “marsh” in the local dialect) permeates throughout the building and is echoed in its colors and materials. All custom furniture was made using oak, and it is oak that is used for the floors of the hotel’s six new suites. Despite belonging to three distinct categories with dimensions and furnishings that subtly vary between them, all the suites are bound together by a unifying room design and concept. A powerful sense of connection to the ground is present in every room, with individual areas delimited by the podiums they each sit on, such as the bed, the meditation corner, and the ceremonial tea table, which can be lowered into the floor and out of sight. This arrangement draws on the Japanese tradition of creating small, well-defined spaces. The Asian room theme continues out onto the individual terraces, conceived as outdoor rooms: each suite features a small outdoor garden equipped with a bathtub, small flower beds, and curtains, evoking symbolic elements of the culture’s rich origins.

Shifting Boundaries. The 30 to 55-square-meter suites are characterized by an alluring interplay of light and shadow, of visibility and intimacy. The geometrically patterned wooden room partitions contribute significantly to this, perpetuating the lively play of light that enters through the patterned aluminum panels of the façade. The separation between the sleeping area and bathroom is intriguing and even illusory at times: inspired by Japanese rice paper walls, noa* created a partition composed partly of opaque glass panels, partly semi-transparent glass, and in some places of open panels, to maintain a relationship between the two spaces and evoke flow in the ambiance. Two ceramic, tulip-silhouetted sinks are reflected in the vanity’s glass countertop and underlaid wallpaper. While the vanity is located away from the window in the bathroom, the shower is positioned right up against the window, favoring a direct relationship with the open air. The building’s façade ensures privacy, transforming the terraces into a semi-private space. Guests experience a pleasant feeling of seclusion and at the same time a magical view of the surrounding landscape.

Ceremonial wellness. In the new wellness area on the top floor, noa* has designed a retreat and wellness zone reserved for adults and inspired by Japanese Onsen springs. Here there is a relaxation area, showers for traditional purification rituals, and an open-air pool maintained at a constant 40 degrees. The pool’s design, with exposed black concrete steps reminiscent of volcanic stone, creates a striking textured mise-en-scène. The water that flows over the infinity edge and ripples across the rough concrete surface creates unforeseen reflections and becomes part of the ubiquitous meditative ceremony at Silena.

How far can one go without breaking old traditions while simultaneously introducing new impetus to an unfolding story? With this project, noa* has answered this question in an unconventional manner. Forms were taken up, materiality continued, and the new juxtaposed with the existing. In a traditionally alpine place, where the mystical and the enchanting invite contemplation: it is here where architecture tells the story of two distant cultures that harmoniously intercept and complete one another.

Architects: noa* network of architecture
Photographs: Alex Filz

Via

Add to collectionAdd to collection