Cointec offices by Dot Partners, Orihuela – Spain

September 27th, 2016 by retail design blog

The project for the new Cointec offices is about the renovation of a commercial property across from Parque Severo Ochoa in the city of Orihuela. The space was presented raw, with only a metal structure built to support a mezzanine. The low-lying position of the local roads and the fact that it is in a flood zone were decisive in the creation of an elevated level in the entry area that would serve as protection against water runoff.

The project has drafted a layout which aims to promote a feeling of spaciousness, creating a continuous space compartmentalized only through the precise positioning of furniture and glass partitions that visually connect the different rooms. The staircase and restrooms are located in the back of the room, allowing for a larger area of free space in the front area. A central beam provides the storage space required for workspaces and space for air-conditioning and ventilation equipment.

The material aspect of the project is characterized by the use of a continuous concrete floor, which connects every room of the office and harmonizes with the brushed stainless steel frames of the partitions. The stone used to build the bench located in the hall is intended to create a contrast with the pavement and accentuates its uniqueness.

Txema García Ballester, architect at Dot Partners: “When we started our professional endeavors, the world was submerged in one of the worst economic crises in modern history. We understood that society demanded that architects provide architecture that was capable of standing up to periods of crisis and optimizing resources in order to obtain higher quality at a lower cost.

Our proposal is to offer honest works of architecture, taking austerity and simplicity as core values. The Cointec offices have been created from that perspective, so that the expressiveness of the space is a result of the proportions, materials and light.”

Designed by Dot Partners
Builder: Rayser
Metallic Carpentry: Alutec
Custom Furniture: Carpillor
Lighting: Viabizzuno
Chairs: Stua
Photography by David Zarzoso

























Omroep Brabant office by COEN!, Eindhoven - Netherlands
A warm welcome in the entrance hall, a poem and floor pattern about the purp...
BNP Paribas office by Fokkema & Partners Architects, Amsterdam - Netherlands
Partition walls are transparent with timber detailing based on authentic dec...
Braintree Offices by Partners by Design, Chicago – Illinois
Partners by Design has developed the new office space for online payments co...
Cisco offices by FOX Architects, Fulton - Maryland
FOX designed an office abundant with natural light, individual choice, tha...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *