Get an unrestricted access to all the blog and those extraodinary functions that can help your business grow in a continuously changing industry.

Try all the RDB function for free during 30 days

Register

Subscribe for 10 EUR/month

Subscribe now

Subscribe special price for 100 EUR/year

Subscribe now
Close
Select categories
Select cities
Close
Select categories
Select job type
Select cities
Select experience levels

Spanish architecture practice Francesc Rifé Studio used polycarbonate sheets to divide an old textile factory into offices for the chef and staff behind the world-famous El Bulli restaurant. The studio renovated the building for El Bulli Lab, the experimental food design studio that first opened in 2014 after Catalonia’s El Bulli – repeatedly crowned the world’s best restaurant – closed in July 2011.

The premises are located in a former textile factory in downtown Barcelona. It is here that head chef Ferran Adrià and the El Bulli Foundation work on food design projects – currently, the BulliPedia website, described by the company as a “Wikipedia for haute cuisine”. Barcelona-based Francesc Rifé Studio were tasked with redesigning the offices and workspaces so they better reflected the nature of the research-based project.

“The space was raw from the early days of the project, and was just divided by makeshift wooden boards, with all-white walls,” said the studio. “Our biggest aim was to create a ‘lung’ for El Bulli Lab, an area destined for research and surrounded by photos, notes, sketches, quotes and publications which reflect the nature of their project.”

The building’s gabled roof, pipework and internal structure were exposed. The majority of wiring and lighting were placed within a metal cover, but two cylindrical spotlights are used to focus the light on the boardroom table. Separate spaces including a meeting area, cloakroom and boardroom are contained within polycarbonate modules, which feature panels that slide open.

“This material plays with the notion of transparency and allows natural light to access the centre of the space, designed as a meeting area, cloakroom, and changing workspaces,” said the studio. Throughout the space, a polished concrete floor is used to replicate a long parking ramp that leads into the building, and is intended to help visitors understand the aesthetic context of the interior design.

http://www.dezeen.com/2016/07/28/el-bulli-lab-francesc-rife-studio-ferran-adria-renovation-industrial-food-design-studio-barcelona-polycarbonate/

Add to collectionAdd to collection